RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

28-06-2012

1.000 EXTRA LESUREN VOOR WESTHOEKSCHOLEN

Het Vlaamse parlement keurde gisterenavond, 27 juni, de nieuwe omkadering voor de lagere en kleuterklassen definitief goed.

 

De resultaten voor de Westhoek zijn heel wat gunstiger dan die van het voorontwerp uit juli 2011.
Doel van het nieuwe decreet was vooral extra lestijden voor de kleuterklassen te creëren. Dit was ook nodig. Waar in 1982 bij de creatie van het zogenaamde lestijdenpakket maar 66% van de kleuters gemiddeld aanwezig was, is dit nu opgelopen tot 93 %. 100 kleuters genereerden slechts 112 lesuren per leerkracht, 100 leerlingen uit de lagere school 137. Het nieuwe decreet stelt dit nu gelijk. 24 lestijden geven recht op een voltijdse leerkracht.

 

Naast deze omkadering maakt het nieuwe decreet ook werk maken van de gelijke onderwijskansen voor iedereen. Aan de hand van bepaalde leerlingkenmerken, het opleidingsniveau van de mama, de thuistaal en de economische situatie, kan een school extra middelen krijgen. Voorheen konden een beperkt aantal scholen hier aanspraak op maken. Met het nieuwe decreet zal iedere school hiervoor in aanmerking komen. Ook voor grensgemeenten met Franstalige leerlingen levert dit extra lestijden.

 

Jan Durnez, Vlaams volksvertegenwoordiger en Gemeenschapssenator is tevreden: “De eerste voorstellen waren dramatisch voor de kleinere scholen en de verderafgelegen wijkscholen, dit door de afschaffing van de aparte telling van de vestigingsplaatsen.

Maar ik ijverde er met mijn collega’s, na overleg met veel schooldirecties uit de regio, mee voor dat het systeem van de aparte vestigingen behouden bleef. Hierdoor zijn heel wat scholen die aanvankelijk uren verloren, nu toch bij het winnende kamp. De nieuwe omkadering betekent voor de Westhoek ruim 1000 lestijden extra. Dit is een winst van een kleine 4 %. De winst voor heel West-Vlaanderen loopt op boven de 5000 lestijden. ”

 

Jan gaat verder: “Uit bezorgdheid voor de leefbaarheid van de plattelandsgemeenten aanvaardde het parlement mijn amendement waarbij het leerlingenaantal in scholen die gelegen zijn in gemeenten met een bevolkingsdichtheid tot 100 inwoners/km² fictief met 5% verhoogd wordt waardoor extra lestijden gegenereerd worden. Voor de Westhoek betekent dit dat de scholen gelegen in Lo-Reninge, Vleteren, Heuvelland en Alveringem vanaf 1 september 2012 bovenop de nieuwe omkadering extra lestijden krijgen.”

Hierover was ondertussen een ruime consensus onderling ontstaan. Minister Smet heeft Jan Durnez daarom vandaag in de plenaire zitting ook bedankt.

 

Voor de Westhoek betekent dit geraamd - per gemeente:

-          Alveringem: +54 uren

-          De Panne: +47

-          Diksmuide: +55

-          Heuvelland: + 131

-          Houthulst: +5

-          Ieper: +153

-          Koekelare: +49

-          Koksijde: +88

-          Kortemark: +34

-          Langemark – Poelkapelle: +19

-          Lo-Reninge: +13

-          Mesen: -7

-          Nieuwpoort: +33

-          Poperinge: +88

-          Veurne: +19

-          Vleteren: +54

-          Wervik: +126

-          Zonnebeke: +40

 

Totaal = + 1.001

Jan Durnez