RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

09-04-2011

Vlaanderen zet belangrijke stap in de interne staatshervorming

De Vlaamse regering keurde afgelopen vrijdag het witboek “Interne Staatshervorming” goed. Wat moeten we daaruit onthouden?

1. De gemeenten en provincies worden voortaan minder betutteld. Om hen beter te laten werken, kiest Vlaanderen voor de afschaffing van bindende adviezen en van tijdopslorpende procedures van toezicht. Planlasten worden fiks verminderd en er komen geïntegreerde procedures en machtigingen voor adviezen. Minder besturen en administraties komen tussen in een beleidsbeslissing en in de uitvoering ervan. Gevolg? Een betere en snellere dienstverlening aan burgers, bedrijven en verenigingen.

 

2. De gemeenten krijgen meer bevoegdheden. De gemeenten krijgen - onder vooral kwalitatieve voorwaarden - de mogelijkheid om bevoegdheden van Vlaanderen over te nemen of de regierol in hun gemeente op te nemen. Dit kan gebeuren in diverse sectoren: welzijn, huisvesting, mobiliteit, winkel- en bedrijfshuisvestingsbeleid , cultuur.

 

3. De bestuurskracht van de gemeenten wordt versterkt en een herziening van het Gemeentefonds wordt daartoe voorbereid.

 

4. De provincies krijgen een duidelijker profiel. Naast bijkomende bevoegdheden trekken de provincies zich desgevallend terug uit lokale initiatieven. Zoals overeengekomen met de provincies wordt hun profiel nog meer grondgebonden. Dit betekent vooral decretale bevoegdheden in de sectoren Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu , Economie, maar ook in toerisme. De provincies nemen taken op in persoonsgebonden sectoren via bestuursovereenkomsten met Vlaanderen. De provinciale instellingen blijven verder onder het beheer van de provincies.

 

5. De bestuurlijke verrommeling wordt weggewerkt. Een rationalisatie van de vele bestuursvormen tussen de gemeenten, provincies en Vlaanderen wordt via een uitgebreide regioscreening ter plaatse voorbereid, in samenwerking tussen de betrokken besturen.

 

6. De gouverneurs krijgen een duidelijke rol als commissaris van de Vlaamse regering, om de samenwerking van de Vlaamse buitendiensten te coördineren en hun adviezen te integreren inzake grote projecten, ook op vraag van de gemeenten en de provincie.

 

CD&V is tevreden dat haar prioriteiten duidelijk aanwezig zijn in deze eerste Vlaamse Interne Staatshervorming . De uitvoering ervan zal nog heel wat inspanningen vragen van de betrokken besturen, van de Vlaamse regering en van het Vlaamse Parlement.

Bekijk het volledig Witboek via deze link.

 

Gemeenschapssenator en Vlaams Parlementslid Jan Durnez volgt dit dossier voor CD&V op en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Indien je vragen hebt over de interne staatshervorming, dan kan je hem mailen op jan.durnez@vlaamsparlement.be.

 

Jan Durnez