RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

19-07-2010

PERSBERICHT ACTIE SCHERPENHEUVEL - 21 augustus 2010

Vlaamse volksvertegenwoordigers steunen geestelijken Bijeenkomst op 21 augustus van 15u tot 17u in de Mariahal in Scherpenheuvel

Mariahal Scherpenheuvel

De aanhoudende onthullingen over kindermisbruik in de kerk, dreigen alle geestelijken mee te sleuren in een sfeer van veralgemeende verdachtmaking.

 

Wij veroordelen kindermisbruik als een gruwelijk misdrijf, en ook schuldig verzuim is voor ons onaanvaardbaar. En dat het wezen van kerk en pastoraal hierdoor in het hart wordt getroffen, staat buiten kijf.

 

Dit wil nog altijd niet zeggen dat alles en iedereen geëngageerd in kerk, als geestelijke of als leek, nu zonder meer verdacht is. Wij willen het dan ook opnemen voor die duizenden priesters, zusters, paters, broeders, diakens en lekenmedewerkers die geen schuld treffen en jaren het beste van zichzelf hebben gegeven en nog geven voor de gemeenschap in Vlaanderen.

 

Wij willen dank zeggen aan al diegenen die hun engagement in onderwijs, ziekenzorg, jeugd- en bejaardenwerk enz. een zeer grote meerwaarde hebben betekend en nog betekenen en zo Vlaanderen mee hebben uitgebouwd tot wat het vandaag is: een open en verdraagzame samenleving, met veel ruimte voor individueel initiatief en grote solidariteit.

 

Het is niet aan ons, als politici, om ons te mengen in de dossiers van het gerecht of van de kerk. Wel erkennen wij, over alle partijgrenzen heen, de grote maatschappelijke impact van al deze mensen voor onze dorpen en steden.

 

Vlaanderen telt 2.514 diocesane priesters. Bisdom Brugge kent traditioneel het hoogste aantal priesters verbonden aan het bisdom, 661. Antwerpen had in 2009 364 priesters, Gent 525, Hasselt 335 en Mechelen-Brussel (tweetalig) 629 priesters. Daarnaast zijn er ook 7.750 vrouwelijke en 2.350 mannelijke religieuzen in Vlaanderen. Er zijn 399 diakens actief in Vlaanderen, 174 parochieassistenten en 462 pastorale medewerkers. We mogen ook de duizenden missionarissen en ontwikkelingshelpers niet vergeten, van China tot in de diepste wouden van Afrika, van Molokai en Chili tot in de Filippijnen.

 

Tot in de kleinste dorpen van Vlaanderen hebben deze mensen muziekmaatschappijen, vrouwenverenigingen en jeugdbewegingen opgestart, vergaderzalen en parochiale centra gebouwd, kleuter- en lager onderwijs opgericht en uitgebouwd. Steeds stonden zij klaar om medemensen in nood bij te staan, studieadvies te geven, beroepskeuzes te oriënteren. Ze waren relatiebemiddelaar, vertrouwenspersoon, ombudsman “avant la lettre”.

 

In alle steden van Vlaanderen hebben deze sterke mannen en vrouwen middelbare scholen opgericht en ziekenhuizen gebouwd. Zij boden als allereerste – toen er nog geen ministerie van welzijn was – opvang voor daklozen, personen met een handicap, alcohol- en drugsverslaafden of psychiatrische patiënten.

 

Ook nu nog is hun aanwezigheid en actie in Vlaanderen een maatschappelijk kapitaal van onschatbare waarde.

 

Ook vandaag zijn ze niet zelden de drijvende kracht achter nieuwe vormen van hulpverlening in stads- en dorpsbuurten. Vanuit hun sterk lokaal engagement is ook vandaag hun rol in de individuele begeleiding van de mensen van wezenlijk belang. Zingeving, keuzes maken, zieken- en stervensbegeleiding, alle dagen staan zij ter beschikking.

 

Wij danken hen daarvoor!

 

 

 

Wij vragen de Vlamingen om dat samen met ons te doen en zich aan te sluiten bij deze dankbetuiging:

Email           johan.sauwens@vlaamsparlement.be

GSM            0472/28.26.97

Online          www.actiescherpenheuvel.be

Facebook   

 

Ook roepen wij u op om ons zoveel mogelijk getuigenissen te bezorgen, persoonlijke ervaringen met geestelijken die bepalend zijn geweest in uw leven of u in moeilijke momenten hebben geholpen. U kan de actie ondersteunen op de website of via email of telefoon.

 

Uw en onze dank willen wij aan alle geestelijken overmaken op een samenkomst op zaterdag 21 augustus, van 15u tot 17u in de Mariahal in Scherpenheuvel.

 

Uw talrijke aanwezigheid zal daarbij een groot hart onder de riem zijn voor de circa 14.000 geestelijken in Vlaanderen en de talloze andere kerkmensen die zich professioneel of als vrijwilliger vanuit hun geloof inzetten voor een betere samenleving.

 

 

Document de presse (en français)

 

 

Karlos Callens     

Jan Durnez           

Cindy Franssen     

Ward Kennes        

Johan Sauwens    

Kris Van Dijck       

 

 

 

 

 

 

Jan Durnez