RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

06-07-2010

Hervorming 2020: Blauwdruk voor het hoger onderwijs van de 21ste eeuw

CD&V Perscontact Hoger onderwijs 6 juli 2010

Op 8 juli hield het Vlaams Parlement een themadebat over de toekomst van ons hoger onderwijs. De uitkomst van dit debat heeft geleid tot een blauwdruk voor een duurzame reorganisatie.

 

De uitdagingen zijn niet min:

·        Het verzekeren van de toegankelijkheid door de creatie van één onderwijsruimte

·        Het waarborgen en/of verhogen van de kwaliteit in onderwijs en onderzoek

·         Een internationaal herkenbare structuur

·         Het rationaliseren van het onderwijsaanbod door de bundeling van kennis en middelen en versterking van de band met het (regionale) bedrijfsleven i.f.v. innovatie en onderzoek.

·        Een organisatievorm ontwikkelen voor de academiserende kunstopleidingen die voldoende garanties biedt voor de eigenheid van deze opleidingen.

 

Het was een expliciet pleidooi van CD&V tijdens de onderhandelingen van het Vlaams regeerakkoord om een breed maatschappelijk debat te voeren over de toekomst van het hoger onderwijs.

Het structuurdecreet van 2003 voerde in Vlaanderen de bachelor-masterstructuur in. De ééncyclusopleidingen van de hogescholen werden omgevormd tot professionele bachelors. De universitaire opleidingen werden omgevormd tot academische bachelors en masters. De tweecycliopleidingen van de hogescholen werden eveneens omgevormd tot academische bachelor – en masteropleidingen. Deze opleidingen moeten tegen 2013 aan dezelfde voorwaarden voldoen inzake verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek als de universitaire opleidingen. Het veld was het oneens over de vraag of deze opleidingen aan de hogescholen thuishoorden dan wel aan de universiteit. Voor CD&V was deze invalshoek te kortzichtig. Wij wilden een gedragen langetermijnvisie ontwikkelen in de geest van het Bolognaproces.

De voorbije maanden organiseerde de commissie ad hoc intensief hoorzittingen met alle deskundige actoren uit het hoger onderwijsveld.

 

In deze hoorzittingen zag CD&V haar analyse bevestigd. Op basis daarvan vormde de partij zich een helder beeld van antwoorden op de uitdagingen waarvoor we staan. Het resultaat van het maatschappelijk debat is richtinggevend voor het onderwijsmodel dat Vlaanderen de komende decennia aansluiting moet laten vinden met de wereldtop. CD&V maakt nu snel en resultaatsgericht keuzes. Er is immers geen tijd te verliezen indien we Vlaanderens internationale koppositie willen waarborgen. Vlaanderen zet hiermee een volgende stap in het Bolognaproces.

 

de CD&V commissarissen onderwijs:

 

Kathleen Helsen, Veerle Heeren, Sabine Poleyn en Jan Durnez

 

Binnenkort vullen we aan met wat cijfers specifiek uit West-Vlaanderen

Jan Durnez