RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

03-04-2012

Senaat stemt in met wijziging van artikel 195 van de grondwet.

De Senaat heeft op 22 maart ingestemd met de herziening van artikel 195 van de Grondwet met 51 stemmen tegen 14, nadat de Kamer een week eerder ook al haar goedkeuring had gegeven. Deze wijziging maakt het mogelijk om het communautair akkoord, dat de zes meerderheidspartijen en de groenen hadden afgesloten, uit te voeren.

 

Eerder had de Commissie Institutionele Aangelegenheden de herziening met een meerderheid van 11 tegen 4 goedgekeurd. Jan Durnez, gemeenschapssenator, legde in een reactie de klemtoon op de relatie tussen de federale staat en de deelstaten: “Vandaag ronden wij de eerste noodzakelijke stap af om een grote staatshervorming mogelijk te maken. Een staatshervorming die Vlaanderen toelaat om een beleid te voeren op maat van de Vlaming. Een staatshervorming die ook een einde maakt aan een splijtzwam die reeds enkele decennia lang de relaties tussen de verschillende gemeenschappen in dit land verzuurt.”

 

Deze eerste formele stap maakt de inhoudelijke wijziging van die artikels mogelijk die op het einde van de vorige legislatuur niet voor herziening vatbaar verklaard zijn. Aan de hand van deze grondwetsconforme methode kan het eerste pakket van de staatshervorming, namelijk de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, de hertekening van het gerechtelijk arrondissement BHV, de financiering van Brussel, de politieke vernieuwing en de hervorming van de Senaat doorgevoerd worden.

Jan Durnez