RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

17-01-2012

Howest en UGent ondertekenen structurele samenwerking tussen hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen), en de rector van de Universiteit Gent hebben vandaag in de ambtswoning van de gouverneur een structurele samenwerking ondertekend. Dit is niet alleen een uiting van wederzijds respect, maar ook een statement dat beide instellingen elkaar zullen versterken. Zo blijven de academische opleidingen in Howest bewaard en behouden ze hun eigenheid, bovendien engageert de Universiteit Gent zich om in West-Vlaanderen het opleidingsaanbod verder uit te bouwen. Dat met een optimale samenhang tussen professionele en academisch gerichte opleidingen. Jan Durnez, voorzitter van Howest, benadrukt vooral de groeikansen van de provincie nu Howest en de Universiteit Gent hun toepassingsgericht en fundamenteel onderzoek nog nauwer op elkaar zullen afstemmen.

 

De afgelopen 17 jaar werd het landschap van het hoger onderwijs in de provincie West-Vlaanderen volledig hertekend. In 1995 al ontstond Howest uit een fusie van het gemeenschapsonderwijs, het provinciaal en het vrij gesubsidieerd onderwijs. De herpositionering hield in dat zowel het universitair als het hoger onderwijs bachelors en masters afleverden. Ook werd het als professionele bachelors mogelijk om via schakelprogramma's een academische graad te behalen. Die Bologna-akkoorden resulteerden in een intensievere samenwerking tussen hogescholen en universiteiten. De structurele samenwerking die vandaag tussen Howest en de UGent werd ondertekend, betekent meteen ook dat de banden tussen beide instellingen nog nauwer worden aangehaald en versterkt.

Jan Durnez, Vlaams parlementslid en voorzitter van Howest, legt uit: "Voor West-Vlaanderen is dit een heel belangrijke stap. De Universiteit Gent engageert zich immers om het opleidingsaanbod in onze provincie verder uit te bouwen. Howest heeft professionele en academische opleidingen die sterk ingebed zijn in het regionaal socio-economisch weefsel. Ook is het cruciaal dat Howest en de UGent hun onderzoek maximaal op elkaar afstemmen en de samenwerking tussen toepassingsgericht en fundamenteel onderzoek maximaal bevorderen. Op die manier wordt een krachtige, innovatieve en creatieve onderzoeksruimte zowel in Oost- als West-Vlaanderen versterkt."

 

Integratie masters

Na een grondig academiseringsproces worden vanaf volgend academiejaar de academische bachelors en masters van de hogescholen geïntegreerd in de universiteit waarmee ze een associatie vormen. Lode De Geyter, algemeen directeur van Howest: "De ondertekening waarborgt het specifieke profiel van de academische opleidingen in Howest en hun inplanting in West-Vlaanderen. De verschillende masters van Howest - en Industrieel ontwerpen is daar een schoolvoorbeeld van - zijn ingebed in het socio-economische weefsel van ons land en behouden hun eigenheid, die zich kenmerkt door de toepassingsgerichtheid, ook wat wetenschappelijk onderzoek betreft. “

 

Investeringen in innovatie

 

Bovendien opent die structurele samenwerking ruimte voor nieuwe initiatieven. De onderzoeksgroepen van Howest die zowel vanuit de professionele bacheloropleidingen als vanuit de masteropleidingen werken, bedienen op vandaag al het werkveld (social profit organisaties en bedrijven) wereldwijd. Dit zorgt al jaren voor een belangrijke uitstraling voor de provincie waardoor belangrijke investeringen in innovatie uit binnen- en buitenland worden aangetrokken. De structurele samenwerking betekent nu ook dat het onderzoek dat Howest en UGent al realiseren, vanuit de Universiteit Gent nog wordt versterkt.

Jan Durnez