RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

19-07-2011

Nieuwe subsidie voor IJzertoren

Het voorstel van decreet die moet leiden tot een nieuwe subsidieregeling, ingediend door o.a. Jan Durnez, werd door de Plenaire vergadering van 6 juli unaniem goedgekeurd in het Vlaams Parlement.  

Het IJzerbedevaartcomité verloor in januari vorig jaar zijn werkingssubsidies van de Vlaamse overheid voor sociaal-cultureel werk, goed voor 150.000 euro. Op die manier dreigde de werking van het IJzertoren in gevaar te brengen.

Door o.a. Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Durnez werd het initiatief genomen het komen van een alternatieve financiering om de werking veilig te stellen.

Er werd een ontwerp van decreet opgemaakt  houdende de erkenning van en de subsidieregeling voor het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en Vrede.

Op die manier krijgt de IJzertoren verder een minimale subsidie van 145.000 € voor de instandhouding, herstellen, het onderhoud en de verbetering van het beschermd erfgoed. Daarbij komt dan nog minstens 380000 € voor de ondersteuning van het museum in e IJzertoren als voor het opzetten van verschillende activiteiten.

Door het komen van een beheersovereenkomst wordt de werking via de overeenkomst voor de komende 5 jaar gegarandeerd. 

 

Zie ook item in het Focus-WTV nieuws.

Jan Durnez