RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

23-06-2011

Politieraad: wijzigingen in verkiezing en samenstelling. Ruime consensus over wetsvoorstellen Dirk Claes en Jan Durnez voor verjonging en tijdelijke vervanging

Donderdag 23 juni liggen in de Senaat twee wetsvoorstellen ter stemming van Dirk Claes en Jan Durnez over de samenstelling van de politieraad. Er was hierover reeds ruime consensus in de bevoegde senaatscommissie Binnenlandse Zaken. Het ene voorstel bevordert de verkiezing van jonge kandidaten, het andere zorgt voor een duidelijke regeling bij de vervanging van de leden in de raad.

In politiezones die meerdere gemeenten overkoepelen worden de bevoegdheden van de gemeenteraad inzake organisatie en beheer van het lokaal politiekorps uitgeoefend door de politieraad. Die wordt bij de installatie van de nieuwe gemeenteraden evenredig samengesteld uit hun leden op basis van de bevolkingscijfers. De verkiezingen verlopen in één stemronde waarbij elk gemeenteraadslid een gelijk aantal stemmen kan uitbrengen. De kandidaat of kandidaten met de meeste stemmen zijn verkozen tot effectief lid.

Niet zelden treedt zo een staking van stemmen op. De eerste twee criteria die dan bepalen wie verkozen is, bevoordelen de leden die reeds een mandaat in de politieraad hebben gehad. Het eerste wetsvoorstel van Claes en Durnez dat donderdag ter stemming voorligt in de Senaat voert nu een derde criterium in dat de jongste in plaats van de oudste kandidaat bevoordeelt.

Het tweede wetsvoorstel van Claes en Durnez regelt de vervanging van leden in de politieraad. Tijdelijke vervanging door verhindering was in de politieraad nog niet mogelijk. Het wetsvoorstel van Claes en Durnez voorziet in een automatische vervanging in de politieraad wanneer de betrokken persoon zich ook in de gemeenteraad laat vervangen. Leden van de politieraad zijn namelijk ook altijd gemeenteraadsleden.

Het voorstel van de automatische vervanging bij verhindering (bijvoorbeeld langdurige ziekte, zwangerschapsverlof of tijdelijke tewerkstelling in het buitenland) garandeert de goede werking van de politieraad en voorkomt problemen bij nipte meerderheden, bijvoorbeeld voor de goedkeuring van de begroting van de politiezones.

Dirk Claes: “Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in het verschiet is het belangrijk dat beide wetsvoorstellen nu zijn goedgekeurd. Zo kan de nieuwe regelgeving volgend jaar bij de installatie van de nieuwe politieraden onmiddellijk worden toegepast. Die regelgeving wordt duidelijker en vermindert administratieve rompslomp. En aangezien de politieraad nog maar een tiental jaar bestaat, zal de invoering van het criterium dat bij staking van stemmen de jongste kandidaat bevoordeelt, de kans dat de politieraden verjongen doen toenemen.’’

Na de goedkeuring door de Senaat wordt het wetsontwerp nu overgezonden naar De Kamer. CD&V-parlementsleden Jef Van den Bergh en Leen Dierick dienden er reeds eerder gelijkaardige wetsvoorstellen in.

Jan Durnez