RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

09-02-2011

Politieke geloofwaardigheid: consensus in senaatscommissie Binnenlandse Aangelegenheden over wetsvoorstellen Claes-Durnez

Deze namiddag werden in de Senaatscommissie Binnenlandse Zaken de verschillende CD&V-wetsvoorstellen rond politieke geloofwaardigheid behandeld. Over de partijgrenzen heen tekende zich een consensus af. Concreet willen Claes en Durnez dat verkozenen daadwerkelijk het mandaat opnemen waarvoor ze als laatste werden verkozen. Anderzijds zal men niet meer op meer dan één lijst kunnen kandideren bij samenvallende verkiezingen van de federale Wetgevende Kamers, de regionale parlementen of het Europese Parlement.

Politici zullen hun laatste mandaat moeten opnemen. De wetsvoorstellen voorzien immers in een ontslag van rechtswege uit het oude mandaat wanneer een politicus op een ander bestuursniveau wordt verkozen. Zo worden mandaten effectief ingevuld door de kandidaten die hiervoor door de kiezer werden aangeduid.
  

Tijdens de commissievergadering werd over de verschillende fracties heen een consensus bereikt over de voorgestelde maatregelen. CD&V legde de voorstellen reeds in 2003 voor in de Kamer en ook in de nota Vande Lanotte werd er melding van gemaakt. 

 

Het is de eerste keer dat er over alle partijgrenzen heen eensgezindheid bestaat over de finaliteit ervan. Volgende week dinsdag staan de voorstellen opnieuw op de commissieagenda en zullen alle partijen in consensus verder werken. Ondertussen kunnen nog adviezen worden ingewonnen van oa de Raad van State.

 

CD&V-senatoren Claes en Durnez zijn ervan overtuigd dat er op korte termijn een parlementaire doorbraak kan worden gerealiseerd.

 

Dirk Claes: "De kiezer verwacht terecht dat een kandidaat die verkozen is, zijn mandaat ook effectief opneemt. De kiezer heeft immers de indruk te zijn misleid wanneer hij na de verkiezingen soms moet vaststellen dat zijn stem ondergeschikt is aan de persoonlijke loopbaanplanning van een politicus''.

Jan Durnez