RSS Sitemap Afdrukken

Nieuwsbericht

21-12-2010

Politieke geloofwaardigheid vergroten

Senaatscommissie Binnenlandse Zaken behandelt CD&V-wetsvoorstellen

Vorige week behandelde de senaatscommissie Binnenlandse Zaken verschillende CD&V-wetsvoorstellen die de politieke geloofwaardigheid van de verkozen parlementsleden moeten vergroten.
 
Concreet betreft het de wetsvoorstellen die tot doel hebben dat verkozenen daadwerkelijk het mandaat opnemen waarvoor ze als laatste werden verkozen en het wetsvoorstel dat een verbod invoert van meervoudige kandidaatstelling bij gelijktijdige verkiezingen van het Europees Parlement met de verkiezingen van de federale Wetgevende Kamers, het Vlaams Parlement, het Waals Parlement of het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.  
 
Al deze wetsvoorstellen willen definitief een halt toeroepen aan de praktijk dat politici die reeds op een bepaald bestuursniveau zijn verkozen, deelnemen aan verkiezingen op een ander bestuursniveau om eens verkozen hun nieuwe mandaat toch niet op te nemen. Dergelijke praktijken komen de geloofwaardigheid van de politiek niet ten goede. Met de voorliggende CD&V-wetsvoorstellen wordt daaraan paal en perk gesteld. Politici zullen hun laatste mandaat moeten opnemen. De wetsvoorstellen voorzien immers in een ontslag van rechtswege uit het oude mandaat wanneer een politicus op een ander bestuursniveau wordt verkozen. Zo worden mandaten effectief ingevuld door de kandidaten die hiervoor door de kiezer werden aangeduid.
 
Deze wetsvoorstellen werden door CD&V ook ingediend in de Kamer.

 

De wetsvoorstellen:

 

Voorstel van bijz wet tot bestrijding van kiezersbedrog door de invoering van een verbod van meervoudige kandidaatstelling bij gelijktijdige verkiezingen van de Gewestparlementen met de verkiezingen van de federale Kamers of van het EP (5-435)
(29-10-2010)

 

Wetsvoorstel tot bestrijding van kiezersbedrog (5-434)

 

Wetsvoorstel houdende de versterking van de inspraak van de kiezer door te voorzien in de beƫindiging van rechtswege van het mandaat van lid van het Parlement van de Duitstalige Gem. bij de verkiezing voor een andere parlementaire assemblee (5-431)

 

Wetsvoorstel houdende de versterking van de inspraak van de kiezer door te voorzien in de beƫindiging van rechtswege van het mandaat van lid van het Europees Parlement bij de verkiezing voor een andere parlementaire assemblee (5-430)

 

Wetsvoorstel houdende de versterking van de inspraak van de kiezer (5-429)

 

Voorstel van bijzondere wet houdende de versterking van de inspraak van de kiezer (5-428)




 

 

Jan Durnez